Beri Kesetiaan, Ketaatan Tidak Berbelah Bahagi Kepada Pemimpin UMNO – Ahmad Zahid

SERDANG, 20 Mac — Naib Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini mengingatkan anggota-anggota parti supaya memberikan kesetiaan dan ketaatan yang tidak berbelah bahagi terhadap pemimpin yang menerajui parti itu.

KL11_200316_UMNOBeliau yang kini menjalankan tugas sebagai Timbalan Presiden UMNO berkata sikap berbelah bahagi merupakan permulaan kepada segala permasalahan, yang akhirnya akan merugikan parti dan perjuangan.

Ahmad Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata prinsip pegangannya dalam perjuangan parti ialah membantu Presiden UMNO Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Perdana Menteri serta sentiasa memastikan kekukuhan institusi kepemimpinan parti.

“Ia merupakan asas yang perlu dipegang dan dihayati setiap anggota parti. Itu prinsip yang saya pegang selama ini selain kita juga perlu menghindari rasa berbelah bahagi dalam memberikan ketaatsetiaan.

“Jadi, sebagai pendokong parti, cintailah UMNO sepenuh jiwa raga agar parti terus bergerak kukuh bersama kepimpinan sedia ada,” katanya semasa berucap merasmikan serentak persidangan UMNO cawangan seluruh Selangor di Tapak Ekspo Pertanian Malaysian (MAEPS) di sini.

Turut hadir Naib Presiden UMNO Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor Datuk Seri Noh Omar.

Ahmad Zahid turut mengingatkan anggota parti supaya tidak mudah dipengaruhi cubaan individu tertentu untuk memecahbelahkan keharmonian parti dengan mewujudkan rasa sangsi dan tidak percaya terhadap Najib.

Tanpa menyebut individu yang dimaksudkan, beliau menarik perhatian dengan menyifatkan individu itu sebagai ‘kitab lama’ yang perlu diletakkan di satu tempat tinggi tanpa perlu lagi membacanya.

“Tetapi jangan pijak kitab itu, letak di atas tetapi jangan baca sebab ia kisah atau nostalgia lama. Jadi, tinggalkan ia sebagai sejarah kerana kita perlu terus melangkah ke hadapan,” katanya.

Beliau juga yakin saranan individu itu tidak akan mempengaruhi pendirian sedia ada anggota parti, sebaliknya sokongan terhadap Presiden UMNO kekal tertinggi walaupun sedar ada segelintir yang cuba ‘menjadi kacang hantu’ yang merosakkan parti dari dalam.

Mengenai persediaan UMNO Selangor berdepan pilihan raya umum akan datang, Ahmad Zahid turut mengumumkan pemberian imbuhan sebanyak RM50,000 kepada bahagian yang berjaya mendaftarkan keahlian tertinggi, pembukaan cawangan baharu terbanyak, dan daftar pengundi teramai bermula tahun hadapan.

Beliau juga mahu anggota UMNO di negeri itu melupakan segala persengketaan, bermuhasabah serta faham bahawa mereka bukannya ‘tuan’ sebaliknya adalah pembangkang yang perlu bekerja lebih keras untuk merampas semula negeri itu pada pilihan raya akan datang.

Pada majlis itu, Ahmad Zahid turut menerima deklarasi menyokong kepimpinan Najib daripada Noh sebagai tanda sokongan semua ketua cawangan dan bahagian UMNO Selangor, yang sebelum itu turut dibacakan bersama-sama oleh kira-kira 5,000 anggota perwakilan yang hadir.

Berita Berkaitan


© 2018 Malaysianview