BN Selangor Perlu Kenal Pasti Kelemahan Untuk Rampas Negeri Itu – Ku Nan

 

PETALING JAYA, 13 Ogos — Barisan Nasional (BN) Selangor perlu mengenal pasti kelemahan parti itu selepas gagal merampas kembali negeri itu daripada pembangkang pada pilihan raya umum (PRU) ke-13, kata Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Beliau mengakui bahawa antara punca kekalahan BN pada PRU12 adalah akibat kemarahan rakyat terhadap bekas menteri besar Dr Mohamad Khir Toyo dalam isu seperti pencerobohan kuil dan anugerah penyapukepada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) negeri.

“Tapi, apabila beliau sudah tidak lagi menjadi menteri besar selepas itu, kenapa kita masih kalah padaPRU13? Saya minta kepada mereka (BN) cari punca kenapa ini berlaku, mesti ada sebab.

“Petaling Jaya Utara ini pun dahulu (Petaling Jaya), BN pegang empat penggal, dan BN kalah pada PRU12, jadi perlu cari punca kekalahannya dan buat post-mortem supaya kita dapat menggunakanpendekatan baharu untuk capai kemenangan semula,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Petaling Jaya Utara di sini hari ini.

Pada PRU12 dan PRU13 DAP mengalahkan BN menerusi calonnya Tony Pua.

Terdahulu, Tengku Adnan, yang juga Setiausaha Agung BN, berkata rakyat perlu menyedari bahawa pembangunan dan kemajuan pesat negara hari ini adalah hasil perancangan jelas kerajaan pimpinan BN. 

“Jadi, saya nak merayu kepada semua tidak kira bangsa India, Cina dan Melayu merenung kembali siapakita yang dahulu dan bagaimana kita dapat capai sekarang ini semua,” katanya.

Berita Berkaitan