CEO Pelaburan Mara Dilapor Letak Jawatan

KUALA LUMPUR: Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pelaburan Mara Bhd, Datuk Ahmad Nazim Rahman telah meletakkan jawatan daripada firma pelaburan dan pengurusan aset milik kerajaan itu, demikian menurut sumber.

Beliau yang menyertai firma itu pada Julai 2013, telah mengemukakan peletakan jawatannya pada Mei dan kini memenuhi notis empat bulannya.

Difahamkan Nazim meletakkan jawatan untuk melaksanakan peluang lain.

Bagaimanapun, peletakan jawatannya itu tidak diluluskan oleh Ketua Pengarah Majlis Amanah Rakyat (Mara), Datuk Azhar Abdul Manaf.

“Azhar berpendapat bahawa bukan masa yang sesuai untuk Nazim pergi, selepas perubahan dalam kerajaan. Kami percaya bahawa Azhar telah meminta Nazim untuk menimbang semula dan menarik balik peletakan jawatannya,” kata sumber itu.

Nazim enggan mengulas apabila dihubungi.

Mara adalah agensi kerajaan yang ditugaskan untuk memberi bantuan dan sokongan kepada orang Melayu dan pribumi lain dalam bidang pembangunan ekonomi dan sosial.

Ia memiliki PMB serta Mara Incorporated Sdn Bhd (Mara Inc) yang pada awal 2013 dilaporkan membelanjakan berjuta-juta untuk membeli hartanah di Melbourne pada harga yang tinggi.

Menurut laporan, Mara Inc membayar AS$22.5 juta, melebihi harga jualan semula AS$17.8 juta untuk bangunan lima tingkat dengan keluasan 30,279 kaki persegi yang dikenali sebagai Dudley International House.

Perbezaan harga jualan yang tinggi dipercayai sebagai rasuah.

Dokumen Mahkamah Australia bertarikh 15 Oktober 2014, mendakwa bahawa Nazim memainkan peranan dalam urus niaga hartanah menerusi tiga syarikat yang didakwa terbabit dalam perjanjian itu iaitu Optimus Capital Group Companies Sdn Bhd, Leuven Capital Sdn Bhd dan TRR Heritage Sdn Bhd.

Nazim menafikan sebarang kesalahan.

Lebih 20 saksi dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membantu siasatan ke atas skandal itu sejak ia mula berlaku pada 2015.

Dua bekas pegawai kanan Mara Inc dan pengarah syarikat juga ditahan reman selama seminggu pada 2016 untuk membuat kenyataan direkodkan.

Siasatan terhadap kes itu masih berjalan, walaupun tiada siapa yang telah didakwa setakat ini.

Sementara itu, pemergian Nazim menjejaki lebih lima pegawai tertinggi beberapa syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang melepaskan jawatan mereka dalam tempoh dua bulan lalu selepas kekalahan mengejutkan Barisan Nasional pada pilihan raya umum 9 Mei lalu.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini memberi amaran bahawa masa sudah berlalu bagi eksekutif tertinggi di GLC Malaysia memperoleh gaji yang besar tanpa mengira prestasi syarikat.

Beliau juga menyelar GLC kerana menggaji “bukan profesional” yang “tidak biasa dengan perniagaan” untuk jawatan penting. -Berita Harian

Berita Berkaitan


© 2018 Malaysianview