Isytihar Harta Langkah Tepat Kembalikan Integriti Anggota Awam – Salahuddin

JOHOR BAHRU, 8 Jun – Arahan supaya semua  anggota pentadbiran termasuk menteri, timbalan menteri dan setiausaha politik mengisytiharkan harta masing-masing kepada Perdana Menteri adalah langkah tepat dalam mengembalikan integriti anggota awam.

Malah, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Salahuddin Ayub turut menyifatkan larangan supaya pentadbiran tidak menerima hadiah sebagai wajar kerana ia dapat menjauhi  sebarang bentuk penyelewengan.

“Saya, Ketua Setiausaha Kementerian atau pegawai di jabatan telah diingatkan semasa turun padang atau merasmikan program supaya tidak perlu disediakan hadiah sehingga terpaksa keluarkan duit banyak daripada bajet kementerian.

“Saya berpendapat gaji dan elaun yang diterima serta segala kemudahan yang diberikan kerajaan adalah mencukupi,” katanya kepada pemberita selepas ditemui pada Majlis Berbuka Puasa di Masjid Ar-Rahman Taman Dahlia di sini, hari ini.

Beliau diminta mengulas pengumuman  Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini yang mahu semua anggota pentadbiran mengisytiharkan harta masing-masing bagi membolehkannya menyampaikan maklumat berkenaan kepada agensi-agensi bertanggungjawab berkenan pencegahan rasuah.

Salahuddin yang juga Anggota Parlimen Pulai berkata langkah sedemikian sebenarnya sudah lama diusahakan Pakatan Harapan (PH), yang menyaksikan beliau dan Anggota Parlimen pakatan itu membuat pengisytiharan harta serta aku janji melalui inisiatif program ‘Invoke Malaysia’ sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14 lepas.

Berita Berkaitan


© 2018 Malaysianview