Magic W3 produk anak syarikat negeri tembusi pasaran US

Kuala Terengganu – Kerajaan negeri melalui anak syarikatnya, TOP It Industries Sdn Bhd akan mula menghantar 100,000 unit telefon pintar Magic W3 untuk pasaran ke Amerika Syarikat pada bulan depan (November).

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, sebelum ini syarikat tersebut menghantar 50 unit iaitu pada bulan lepas untuk ujian pihak pengedar di negara itu.

Katanya, Magic W3 ini merupakan gajet tercanggih di dunia dan dikeluarkan oleh TOP IT Industries Sdn Bhd, sebuah anak syarikat kerajaan negeri yang beroperasi di Gong Badak, Kuala Terengganu.

“Alat telekomunikasi pertama dunia ini menggunakan perisian Windows 7 secara keseluruhan dan dilengkapi “GSM Voice’ dan kejuruteraan telephony,” katanya kepada pemberita di majlis Pengagihan Komputer Riba kepada Guru-Guru Tahun 5, di Stadium Negeri Kuala Terengganu, semalam.Hadir sama, Setiausaha Kerajaan, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abdul Rahman dan Pengarah Pelajaran Terengganu, Encik Zakaria Hussin.

Menteri Besar berkata, telefon berkenaan yang bernilai RM3,000 seunit akan turut dipasarkan ke Eropah di mana sasaran utama golongan profesional di seluruh dunia.

Dalam pada itu ketika melancarkan Magic W3 pada 20 Mac di Primula Beach Resort Menteri Besar memberitahu buat permulaan sebanyak 500 unit telefon tersebut yang mengandungi fungsi hiburan & Multimedia, laman sosial, keupayaan navigasi (GPS), sidang video dan internet itu, dikeluarkan untuk pasaran Hong Kong dan Cina.

“ Kerajaan negeri amat bangga dengan pencapaian tersebut dan berharap telefon tersebut akan mendapat pasaran meluas dalam masa yang singkat,” katanya.

Berita Berkaitan


© 2018 Malaysianview