Peniaga Hiasi Rumah Dengan Pintu Gerbang Negaraku Sehati Sejiwa

JOHOR BAHRU, 10 Ogos — Setiap tahun sejak hampir 20 tahun lepas, seorang peniaga, M.Kandapan tidak melepaskan peluang menghiasi kenderaan dan rumahnya dengan Jalur Gemilang  bagi meraikan sambutan kemerdekaan negara.

Bagi tahun ini, Kandapan, 57, yang sering mendapat perhatian media atas usahanya itu, melakukan kelainan dengan menambah pintu gerbang berserta tema ‘Negaraku Sehati Sejiwa’ di pintu pagar rumahnya.

“Pintu gerbang itu dilengkapi gambar kuntuman bunga raya di samping gambar pemimpin-pemimpin negara termasuk Bapa Kemerdekaan yang juga Perdana Menteri pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj.

Selain tertera ucapan ‘Selamat Hari Merdeka’, pintu gerbang tersebut turut dihiasi dengan beberapa kepingan gambar kenangan sambutan kemerdekaan yang diraikan saya pada setiap tahun sebelum ini,” katanya yang ditemui pemberita di rumahnya di Bandar Seri Alam, Masai, di sini Khamis.

Kandapan berkata selain pintu gerbang, beliau turut memasang 5,000 Jalur Gemilang bagi menghiasi rumah, kawasan halaman serta keretanya, tahun ini.

Mengenai aktiviti sempena bulan kemerdekaan, Kandapan berkata beliau turut dijemput oleh beberapa  sekolah bagi melakukan lawatan konvoi kemerdekaan sekali gus mengedarkan Jalur Gemilang kepada pelajar.

“Saya menerima sumbangan 500 helai Jalur Gemilang daripada sebuah persatuan tahun ini bagi menyemarakkan sambutan kemerdekaan ke-60 tahun,” katanya.

Kandapan berkata semangat patriotik beliau terhadap negara tidak pernah luntur malah semakin mendalam setiap tahun sehingga mendorongnya menghiasi kereta dan rumah bagi menyemarakkan bulan kemerdekaan.

Sehubungan itu Kandapan turut mengajak semua rakyat negara ini supaya bersama-sama mengibarkan Jalur Gemilang sebagai mengenang jasa pemimpin dan generasi terdahulu yang berjuang mengekalkan keharmonian negara.

Berita Berkaitan


© 2018 Malaysianview