PH Bagi Ruang Suburkan Kebebasan Media- Saifuddin

KUALA LUMPUR, 13 Julai – Kerajaan Pakatan Harapan (PH) menjamin akan memberi ruang untuk menyuburkan kebebasan media di negara ini, kata Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah.

Beliau berkata Malaysia kini melalui transisi politik untuk menjadi sebuah negara demokrasi matang dan media memainkan peranan penting dalam membantu merealisasikan objektif itu.

Katanya,kerajaan hari ini juga lebih bersahaja serta bersedia untuk menerima kebebasan media. 

“Wartawan tak perlu risau akan menerima panggilan daripada PMO (Pejabat Perdana Menteri) atau daripada menteri-menteri lain. 

“Buat lagi debat pun tak larang. Harap tak ada editor yang akan dipanggil hanya kerana gambar yang diguna kurang menarik,” katanya pada Malam Wartawan Malaysia 2018 dan Penyampaian Anugerah Kewartawan Malaysia 2017 MPI-Petronas 2017 di sini malam ini.    

Saifuddin, yang juga ketua setiausaha PH, berkata media di Malaysia juga harus sama-sama memainkan peranan dalam memberi dan meningkatkan pendidikan politik kepada rakyat negara ini.

Katanya, ini merupakan satu aspek penting dalam usaha mematangkan politik dan demokrasi di Malaysia.

Katanya, proses itu harus disokong dan didokong oleh seluruh rakyat Malaysia, kerana rakyat jugalah yang akan merupakan pemenang dalam sebuah negara yang mengamalkan politik demokrasi matang. 

HKM MPI-Petronas 2017 menyaksikan pasukan wartawan daripada akhbar ‘ The Star’  dinobatkan sebagai penerima Hadiah Kajai menerusi laporan mereka bertajuk ‘The Student Trafficking Trade’.

Mereka membawa pulang hadiah wang tunai RM30,000, sijil dan trofi.

Sebanyak 20 kategori dipertandingkan  tahun ini, antaranya, Infografik Terbaik, Kartun Editorial Terbaik, Laporan Berita Cemerlang, Laporan Radio Terbaik, Laporan Portal Berita Terbaik, Foto Esei Cemerlang dan Kewartawanan Penyiasatan Cemerlang. 

Pertandingan anugerah MPI-Petronas 2017, anjuran Institut Kewartawanan Malaysia (MPI), menerima 349 penyertaan, berbanding 216 penyertaan tahun sebelumnya. 

Turut hadir pada majlis itu, Ketua Pegawai Eksekutif MPI, Datuk Dr Chamil Wariya, tokoh wartawan Datuk A. Kadir Jasin dan Tan Sri Zainuddin Maidin, Ketua Juri Hakim Anugerah, Datuk Yong Soo Heong.

Berita Berkaitan


© 2018 Malaysianview